Съюз на Математиците в България - Секция Сливен

Отиване към съдържанието

Главно меню

За проф. д-р Д.Табаков

Професор д-р Димитър Стефанов Табаков - родоначалникът на българската геометрия, един от видните представители на математическата мисъл у нас, е роден на 21.11.1879 г. в Сливен. С отличие завършва основно и прогимназиално образование и продължава учението си в Сливенската мъжка гимназия, където тогава учителстват

двама чехи математици Тодор Монин и Антон Шоурек. Последния гимназиален курс той учи в Първа софийска мъжка гимназия, която завършва с отличен успех през 1899 година. Четири години Табаков е студент във Физико-математическия факултет. В края на 1903 г. факултетният съвет го предлага за двегодишна специализация по геометрия в чужбина. Заминава за Страсбург, където посещава лекциите и участва в семинара на известния специалист по проективна геометрия проф. Теодор Райе. Втората година от специализацията му е във френския град Нанси, където посещава лекции по диференциални уравнения и анализ.
Със завръщането си в България от 1905 г. той е учител в Първа софийска гимназия и асистент по геометрия в университета. Тази му дейност продължава до закриването на университета. В родния Сливен  отначало започва работа като банков чиновник, докато стане преподавател по математика в Сливенската мъжка гимназия. Четири години е войник на фронта през Балканската и Първата световна война.
След спечелен конкурс от март 1920 г. се завръща в Софийския университет вече като редовен доцент в катедрата по геометрия на Физико-математическия факултет. Три години по-късно е повишен в извънреден професор, а от 1941 г. е редовен професор и ръководител на катедрата по геометрия.
Проф. Димитър Табаков, доктор по математика на Университета в Пиза от 1929 г., ръководи катедрата по геометрия до 1948 г., когато поради напреднала възраст излиза в пенсия, но продължава още няколко години да чете лекции в Софийския университет и във висшите технически учебни заведения в Русе и Варна, за да се раздели окончателно с преподавателската дейност и се оттегли за последен път в родния си град, към който остава винаги дълбоко привързан.

Самият Проф. Табаков пише за семейството си:
  "Роден съм на 9 ноември 1879 г. (стар стил) от родители Стефан Димитров, по занятие табак, и Кортеза Серткостова. Майка ми и баща ми бяха неграмотни. Имах трима вуйчовци (грамотни), четвътият ми вуйчо Стефан Серткостов е убит като знаменосец на Стоил войвода през 1876 г. Баща ми беше трудолюбив и много справедлив човек. Като ученик в основното училище и в гимназията голямо влияние упражни върху мене моята майка, която беше по природа талантлива, умееше добре да смята устно и знаеше много мъдрости и приказки."

Умира на 24 февруари 1973 година на 93-годишна възраст.


Назад към съдържанието | Назад към главното меню